Syömishäiriöt

~ Tietoa ruokaongelmista

Ortoreksia

Ortoreksia Nervosa

Ortoreksia on sairaus, johon kuuluu yliterveellinen syöminen. Kaiken vähänkin epäterveellisen välttely ruoassa. Ortodeksia alkaa yleensä kun halutaan ravinnon avulla tulla terveemmäksi. Ortoreksikko keskittyy ruuanlaatuun ei niikään määrään niin kuin bulimikko ja anorektikko. Se alkaa vähitellen muuttua pakkomielteeksi.


Päivästä menee paljon aikaa ruuan suunniteluun. Häiriö alkaa pikkuhiljaa kehittyä siihen, että koko päivä menee ruuan suunnitteluun, - ostoon ja - valmistukseen. Se voi jopa alkaa muistuttaa joitakin uskonnolisia rituaaleja. Ortoreksikot eivät voi syödä saman aikaisesti hiihydraatteja ja rasvoja ettei ruuansulatus heikkene. He nopeuttavat ruuansulatusta vielä pureskelemalla vihannekset noin 50 ketaa ennen nielaisua. Ortoreksikon joutuessa esimerkiksi ravintolaan, hän voi joutua paniikkiin, sillä se ettei tiedä mitä aineita ruoka sisältää, häiritsee ortoreksikkoa. Henkilö ei luota muiden valmistamaan ruokaan.

Ortoreksikon suurimmat aiheutuvat haitat ovat vitamiinien ja joidenkin muiden ravintoaideiden puutos. Voi laihtua liikaa ja saa alttiuden sairastua bulimiaan ja anoreksiaan.


 Ortoreksian hoidossa käytetään apuna psykoterapiaa. Verrattuna muihin syömishäiriöihin, ortoreksiasta on kohtalaisen helppo päästä yli, mutta jos sairaus on edennyt pitkälle voi saada buliman tai anoreksian.